Bakverk · Hund · Julen · Recept

Recept på Lussebullar…

För er som behöver ett riktigt smaskigt recept på Lussebullar (Renée bl.a) så kommer mitt recept här…

 

Degen:

50 g jäst

5 dl standard mjölk

150g smör/margarin

250 g kesella 10%

1 1/2 dl strösocker

2 paket saffran

1 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl

Fyllning & tillbehör:

Marsipan el. mandelmassa

Smör

Några skvättar mjölk

Äkta vaniljpulver/ vaniljstång

Russin

Vispat ägg med en skvätt mjölk till pensling

Gör så här:

Värm mjölk och smör tills det blir fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en stor bunke och häll på lite av vätskan och blanda tills det löst sig. Häll sedan på resterande vätska och blanda i kesella, socker, saffran och saltet. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen till en jämn och slät bulle. Jag brukar se till att min deg är ganska kletig för att behålla bullarna så saftiga som möjligt men ändå så att degen går att arbeta med. Lägg över en bakduk och låt jäsa ca 1 tim eller om du har en jäsbunke (hallelulja) så ställ ner den i hett vatten tills locket pyser upp ca 10-15min.

Arbeta försiktigt ihop degen igen och dela den mitt i tu. Kavla ut den som en vanlig bulldeg på ett försiktigt mjölat bord. Sedan brukar jag använda lite mjukt smör som jag bereder ut och under tiden lägger jag upp marsipan 100-200g i en skål och häller på en skvätt mjölk och in i mikron i ca 20sek på full effekt. Därefter mosar jag ihop det med en gaffel och om den är för fast tar jag en skvätt mjölk till eller om den är för lös så tillsätter jag mer marsipan. Sedan häller du i vaniljen och smetar ut det över hela degen. Rulla ihop och skär valfri storlek som du placerar i en bull/muffinsform. Pensla med ägget och lite mjölk och strö över socker eller strössel. In i ugnen på 225 grader i ca 10-15 min (beroende på ugn)

Den andra delen brukar jag göra vanliga lussebullar med och bara sticka ned några russin men det går ju lika bra att göra en sats till av den kletiga varianten :0)

Lycka till med Lussebullarna nu!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s