Hund · Utflykt · Utomhus

Tiras Mh…

Nu kommer äntligen inlägget om Tiras Mh!! I fredags fick jag veta att jag fått en reservplats på ett Mh till Tira och givetvis nappade vi och ställde in oss på en tidig lördagsmorgon. För er som inte har en aning om vad ett Mh är ska jag förklara lite kort, det är en Mental beskrivning av hur hunden reagerar i olika situationer lite för att utvärdera hur mentalt stabil hunden är. Man går en bana ute i skogen där hunden utsätts för en rad olika situationer och med i skogen går en testledare som hjälper hundens förare ( jag ) med vad man ska göra, en beskrivare som noterar hur hunden reagerar och en publik.

Först hälsar vi på testledaren för dagen…

Han går iväg med Tira för att kolla hennes hantering och Tira hälsar glatt och går med…

Puss på dig!

Sedan leker man med hunden för att kolla leklusten och den var det inget fel på…

Under aktiviteten står man helt stilla i 3 min och ser hur hunden slappnar av och alla som känner Tira vet att det inte är hennes starka sida ;0) hon går runt och nosar, sätter sig ner, hoppar upp på mig, pipper, sätter sig igen och reser sig…

Jaktintresset kollar man sedan där Tira springer nästan ända fram första gången och andra gången springer fram och hämtar bytet…

Avståndslek där Tira springer ( studsar ) fram och skäller…

Hon hälsar snabbt och fortsätter sedan nosa i skogen…

Skramlet som låter när man går förbi går hon snabbt fram och nosar på…

Sedan blir hon överraskad av en overall som flyger upp från marken och där hoppar hon åt sidan…

Men följer utan problem med och kollar vad det var för nått läskigt…

Sedan är det dags för spökena och där låser sig Tira på den första som hon skäller ut, att det kommer fler spöken har hon liksom inte tid med. När jag går fram och pratar med spöket hälsar hon snabbt för att sedan fortsätta nosa i skogen…

Sist men inte minst så kommer skotten. Där leker man med hunden och sedan skjuts 2 höga skott efter varandra och Tira släpper leksaken och kollar snabbt för att sedan fortsätta kampa med mig. Sedan skjuter de två till skott när hon står stilla och hon står kvar på samma ställe och kollar bort mot skotten. Tira får en 1:a på skotten vilket innebär att hon är oberörd av dem…

Tiras Mh var super roligt att göra och det speglar verkligen hur hon är som hund! Det ända som förvånade mig lite var att hon stänger av för att avskärma rädslan, när hon stött på ett problem är hon snabbt där och kolla vad det var för att sedan gå vidare. Beskrivaren sa att det är en j*vla bra hund du har och det värmde verkligen att få höra!

Så otroligt stolt över min fina lilla Tira!!!

Glömde nästan skriva ett stort TACK till fantastiska Linda som gjorde det möjligt för oss att få gå Mht i helgen och som kånkade med sig kameran och fotade trots den mörka skogen och alla träd och allt annat som var i vägen. 1000 TACK vännen för allt engagemang du lägger ner på dina vänner!!!

2 kommentarer på “Tiras Mh…

  1. Grattis igen till ett fint MH!!
    Men vilken mysko leksak! Trodde det skulle vara mjuka trasor på mh… Inser att jag behöver kolla reglerna innan Glassens tur. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s